Elektronikus kántorgép (Zsolt) a gyülekezeteinkben

Zsolt - elektronikus kántorgép

A református istentiszteletekhez hozzátartozik az orgonaszó. Nagy öröm, ha van egy-egy gyülekezetnek kántora. Ha nincs hozzáértő szolgálattevő, segíthet a technika – minket pedig a nagyvonalú adományozó is! Köszönjük szépen!

A nagyatádi gyülekezetben időről időre vállal kántori szolgálatot a hangszerhez értő testvérünk – legtöbbször Halász Annamária; de sajnos minden vasárnap nem szólhatott orgonaszó. Sőt, az utóbbi hónapokban, bő egy év alatt (minden bizonnyal a járványnak is betudhatóan) az volt a különleges, ha volt kántor az istentiszteletünkön. Természetesen nagyon örülünk minden alkalomnak és szolgálatnak! A jövőben is ünnep lesz, ha “húsvér kántor” kísérheti a gyülekezet éneklését, Isten-dicséretét!

De a rohamléptekkel fejlődő technika még ebben is a segítségünkre lehet! Létezik ugyanis elektronikus kántorgép (viccesebben mondva: villanykántor), melynek segítségével élő kántor nélkül is tud a gyülekezet orgonakísérettel énekelni. Ezért hirdettük meg az adakozás lehetőségét egy ilyen eszköz beszerzésére, mert technika is létezik hozzá és gyülekezeti igény is volt rá. Ez év elején rendeltük meg a “Zsolt” fantázianevű kántorgépet, melynek lényegi része, “agya” nem nagyobb egy tolltartónál, de annál nagyobb szolgálatot tesz! Ekkor jött az első meglepetés: Már az első istentiszteleten is jó volt hangszeres kísérettel énekelni, bár a gyári beállításokon azóta kicsit finomítottunk, hogy jobban idomuljon a hangszeres játék a gyülekezet énekléséhez. Nálunk kicsit gyorsítani kellett a tempón, sőt az énekversek közötti szüneten is rövidítettünk egy hajszálnyit. Természetesen az ötvöskónyi és a belegi gyülekezetek énekét is segíti az elektronikus kántorgép!

A másik nagy meglepetés akkor ért bennünket, amikor megtudtuk, hogy Cseke István úr, a MEDIROLL Orvostechnikai Kft. ügyvezetője, a Zsolt elektronikus kántorgép kitalálója, forgalmazója a kántorgépet a Nagyatádi Református Egyházközség számára ajándékba küldte. Testvére, néhai Cseke László ugyanis korábban a gyülekezet lelkipásztora volt.

Köszönjük szépen ezt a csodálatos és hasznos ajándékot!

A Zsolt fantázianevű elektronikus kántorgépet a nagyatádi mellett az ötvöskónyi és a belegi gyülekezetek istentiszteletein is használjuk.

Cseke István azt mondta, hogy a kántorgépre gyűjtött adományokat a gyülekezet használja nyugodtan más célra. Ígérjük, hogy igyekszünk a gyülekezet zenei életét segítő módon felhasználni a szép számmal és összeggel érkezett adományokat!

Az érdeklődők további információkat is találhatnak az eszközről a http://reorgona.hu honlapon.

Soli Deo Gloria! – Egyedül Istené a Dicsőség!

Kedvelj és kövess minket:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A gyülekezet Facebook oldalára!
YOUTUBE